Helles dagbog

De første indtryk

Søndag den 5. februar 2012
Klokken er nu 7.15, og det er blevet lyst udenfor. Sikke et syn der møder mig. Her er utrolig smukt. Det føles, som om jeg allerede kender stedet, fordi jeg har set så mange billeder herfra. Men nu hvor jeg står her, tilfører lugtene og fuglesangen det lige en ekstra dimension. I naboens have bor en flok væverfugle, og der står også termitboer. Fra terrassen ser jeg marabustorke, og i haven vokser der ananas og jackfruits. Lene fortæller, at jackfruits er en del af JEEP og Nordisk Folkecenters træplantningsprojekt, fordi det er en billig måde for en familie at få mad. Vi har spist morgenmad - frugt, brød og te. Vi har fået de lækreste små bananer og mangofrugt. Lige nu venter vi på, at Ruth skal komme hen til os. Vi skal ud og se på omgivelserne. Det bliver spændende.

Gæstehus.jpg
JEEP's gæstehus

Baghaven.jpg
Baghaven v/JEEP's gæstehus

Opholdsrum.jpg
Opholdsrummet i JEEP's gæstehus.            
På billedet ses fotograf, Pernille Bering, som fulgte mig på turen.

Køkken.jpg
Et luksuskøkken i Uganda
(JEEP's gæstehus)

Kl. er nu ca. 23, og det er ikke længe siden, vi kom hjem efter en meget lang dag, hvor vi blandt andet har set det største kraftværk i Uganda, som ligger ved Nilens udspring. Jeg har altid forestillet mig, at Nilen udsprang i Egypten, fordi det nok er det land, man forbinder mest med Nilen.

Men sådan kan man jo blive klogere. Vi tog en sejltur på Nilen, hvor vi udover en masse fugle, også så aber og en enkelt øgle. De har nogle fugle, som har samme status som den danske skarv. De holdte til på en ø, som blev betegnet som fyldt med ugandisk sne. Okay, øens overflade var helt hvid, men 'sneen' bestod af fuglenes efterladen-skaber.

Ruth, som er direktør for JEEP, havde inviteret os på en lille forfriskning i hendes private hjem, inden vi her til aften har været i Ndere. Her har vi set et meget flot danseshow, hvor dansetruppen optrådte med de forskellige distrikters danse.

På køreturen kom vi forbi mange marker med te- og sukkerør. Her så vi både børn og voksne gå og arbejde. Trafikken er meget kaotisk hernede - specielt i Kampala. Cykler, boda-bodaer (taxi-motorcykler), biler og lastbiler kører i et stort virvar mellem hinanden.

Ordet trafiksikkerhed virker som ikke eksisterende. Der er f.eks. ingen, der kører med cykel-/styrthjelm - det har de simpelthen ikke råd til. Og bilerne er så gamle, at de er fra før den tid, hvor der var sikkerhedsseler til alle passagerer i bilen. Vi kom forbi en ulykke, hvor jeg så en person sidde død og fastklemt i en bil, der var trykket helt sammen. Det var meget ubehageligt. Det er de færreste, der har råd til en bil. Så meget transport foregår enten ved at bære ting på hovedet, sådan som man ser det i fjernsynet. Eller så fragter de varerne bag på en cykel eller bodaboda. Jeg er imponeret over at se, hvordan de kan få tingene stablet. En motorcykel med 50 ananas eller 5 - 10 store vanddunke stablet ovenpå hinanden er ikke et særsyn hernede.

Noget af det, jeg også har lagt mærke til i dag, er, hvor stor forskellen er på rig og fattig. På overfladen virker alting utrolig smukt og grønt, men når du begynder at nærstudere de forhold, familierne bor under, er det en helt anden snak. De fleste har virkelig ingenting. Lene fortalte, at en af de måder familierne f.eks. spare på vandet på, er ved at bruge det vand, de vasker sig i, til efterfølgende at vaske tøj i, for til sidst så at bruge vandet en tredje gang til rengøring af huset.

Værksted.jpg
Et motorcykelværksted i Kampala

Møbelforretning.jpg
En møbelforretning langs vejen

Jeg har nu fået placeret mig i sengen under myggenettet - klar til at få noget søvn efter en god og begivenhedsrig dag.

I næste afsnit kan du læse om hverdgaslivet i Uganda.

Dag 4

 

Uddeling af lamper

Vis lampeuddelingen på et større kort

På kortet ovenfor er det muligt at klikke på tegnestiften for at læse mere. Du har også mulighed for trække eller se kortet i fuld størrelse.